Thema dinosaurus

Start van het thema

Het thema start ik met een mysterieus ei in het midden van de kring. Wat zou er hierin kunnen zitten?

Wie zit er in het ei?

Ik ontwierp een bundel voor een volledig aanbod voor in de klas. Je kan deze volledig aankopen of per deelbundel.

Deelbundel taal

Bij het thema dinosaurus heb je veel kansen om de kleuters kennis te laten maken met taal. De kleuters kunnen ook ontdekken dat de juf ook niet alles weet en dit kan opzoeken in een encyclopedie of op internet. Hierna kan je de woordkaartjes introduceren in de letterhoek.

woordkaartjes met leesletters en hoofdletters

Naast letters herkennen en verschillen zien, kan je de kinderen deze vaardigheden ook laten ontwikkelen door gebruik te maken van het zoekspel dinosaurus. De kleuters gaan zo snel mogelijk op zoek naar de juiste dinosaurus.

zoekspel

Met het spel deel -geheel geef je de ene groep kleuters een kaart met een volledige dinosaurus op, de andere groep geef je een detailkaartje van de dinosaurus. De kleuters stappen door elkaar in de zaal/door de klas/ in de kring. Wie kan het bijpassende kaartje vinden?

Deel geheel

In december starten we in onze school intensiever met het werken rond beginklanken, bij elk thema voorzie ik dan ook een gezelgschapsspel met een letter die in het thema centraal staat. Bij thema dinosaurus is dit de “d”.

De kleuters raken beurt om beurt een ei uit het nest, heeft het woord beginklank “d”, dan mogen ze het ei in hun nest leggen. Wie heeft op het einde van het spel de meeste eieren?

spel beginklank “d”


Deelbundel taal

Deelbundel wiskunde

Oefen meer, minder en evenveel met dinosaurussen, tel spelenderwijs op en vergelijk hoeveelheden. Dit kan met het spel “de sterkste dinosaurus”. Je kan het spel 4 tegen 4 spelen, of in teams van 2 tegen 2 waarbij je de punten van de dinosaurussen samen optelt. Draai de kaart om, welke dinosaurus heeft de meeste kracht?

Spel sterkste dinosaurus

Ga met de beebot op zoek naar een nest.

De kleuters laten de beebot beurt om beurt naar een nest naar keuze rijden. Ze mogen een kaartje nemen van het juiste nest van de hoop, als ze dit omdraaien ontdekken ze hoeveel eieren ze vonden en als ze het kaartje openklappen kunnen ze ook ontdekken welke soort dinosaurus ze ontdekten.

beebot dinosaurus

Verder voegde ik nog een werkboekje bij waar de kleuters de stippen van de dinosaurus per kleur tellen.


Deelbundel wiskunde

Deelbundel milieuverrijking

Verrijk je hoeken met knex bouwplannen, loosepartkaarten en kleikaarten. Doe ook een experiment met de kleuters met een vulkaan.
Deelbundel milieuverrijking


Dinobotten opgraven

De kleuters nemen een penseel en gaan dinobotten opgraven. Ze vergelijken de botten op de fiche en ontdekken zo bij welke dinosaurus de botten horen.

Op de fiche noteren ze de lengte, de dinosaurus, ze tekenen het bot en duiden de juiste voetafdruk aan.

Via volgende link kan je de dinosaurusbundel aankomen, let op de bundel dinobotten meten is apart te koop.