Bij het thema robots kan je aan de slag gaan met bouwmaterialen, tandwielen, magneten, elektriciteit.
Looseparts met magneten
Verzamel looseparts die magnetisch zijn en die niet magnetisch zijn. Gebruik de robots om de materialen op te laten. Als de creatie klaar is, kan je met een grote magneetstaaf of met smartmax de looseparts verzamelen. Zo ontdekken de kinderen welke materialen magnetisch zijn en welke niet.

Ontdekkaarten met magneten
Los de opdrachtkaarten op met behulp van moeren en metalen schijfjes en magneten.
Er zijn kaarten om de schrijfmotoriek te stimuleren: volg de lussen, de spiraal. Probeer de moer tussen de tandwielen door te schuiven of schuif de moeren over de transportband.
Hoeveel moeren kan je aan een magneetstaaf aan elkaar hangen of hoeveel kan je op elkaar stapelen?
Kan je de weg uit het doolhof vinden?

Ontdekkaarten met tandwielen
Combineer tandwielen (of ook te vervangen door de ronde witte knex) met hamertje tik en de opdrachtbladen uit de bundel. Het handigst is om deze niet te lamineren, zo kunnen de kinderen er het makkelijkst mee aan de slag.
Laat hen ontdekken hoe ze de tandwielen kunnen laten draaien en naar welke kant de tandwielen draaien.



Schaduwlotto
De kinderen draaien beurt om beurt een kaart om. Wie heeft de robot die bij de schaduw past?
De kinderen hebben aandacht voor kleine details. Na het spelen van dit spel kan je het oefenen van visuele discriminatie verder oefenen met het ‘dobble’ spel.

Dobble robots
Leg de stapel kaartjes in het midden ondersteboven neer.
Geef elke speler een kaart en draai de bovenste kaart van de stapel om. Wie ziet er als eerst een afbeelding op zijn kaart die overeen komt met de kaart in het midden? Deze speler krijgt de kaart en legt deze boven op de eigen stapel. Wie heeft op het eind de meeste kaartjes?

Pompomkaarten
Oefen de fijn-motorische vaardigheden en het ruimtelijk inzicht met de opdrachtkaarten en de pompoms. Je kan de kinderen een pincet laten gebruiken om de pompoms op de juiste plaats te laten leggen.

Kleikaarten
Bied de kaarten aan met klei. Ga eens lekker mee doen met de kinderen.
Er zijn eenvoudige kaarten of kaarten waar de kinderen een deel van het lichaam zelf bij creëren.

Maak het patroon af
Je kan de kinderen eerst laten experimenteren met de opdrachtkaarten om het patroon van de robots verder te zetten. Er zitten verschillende soorten patronen in: 2 kleuren, 3 kleuren, 4 kleuren en een onregelmatig patroon.

Na het gebruiken van de opdrachtkaarten, kan je ook nog de werkbladen met tandwielen aanbieden, hier zijn er ook 2 gradaties in moeilijkheid in.


Zoek- en geheugenspel
Probeer een robot te vissen met de magneetstaaf of smartmax. Aan de achterkant van het kaartje is een schijfje bevestigd. Is het magnetisch, mag je het houden. Is het niet magnetisch, blijft het op deze plek liggen.
Onthou welke robots niet magnetisch zijn.
Als alle magnetische robots gevonden zijn, is het spel voorbij.
Er zijn 2 sets met robots, je kan deze ook samenvoegen.
Sudoku
Er zijn 5 verschillende kindersudoku’s met elk 4 verschillende afbeeldingen. De kinderen zoeken uit welke afbeelding nog niet in de rij voorkomt en proberen zo de sudoku op te lossen.

Ontdek geleidende materialen met een papiercircuit
Bied materialen aan die geleiden en die niet geleiden. Laat de kleuters deze materialen sorteren op het blad met de 2 lampen (aan en uit)
In de bundel kan je een uitgebreide beschrijving vinden hoe je met de koperdraad, de knoopcellen en de ledlampjes een papiercircuit kan maken.




Evenwichtsrobot
Laat de kinderen de robot inkleuren en knip de robot uit. Laat de kinderen op de achterkant van de handen een metalen schijfje, grote knopen, muntje,… kleven.
Laat de robot in evenwicht dansen op je vinger of een touw.

Verder is er nog een kleurplaat, nog een robot om verder af te maken, teken over de lijnen van de robot en volg de pijlen en kleur volgens code.
97 pagina’s ontdekplezier en STEM-activiteiten!