Thema oermens

Met onze school in Tongeren gaan we elk jaar naar het Gallo-Romeins museum. We bereiden het bezoek met de kinderen voor, gaan naar het museum en verwerken dan nog alle ervaringen.

De poppenhoek is nu een grot

Samen met de kleuters halen we alle materialen uit de poppenhoek die er nog niet waren in de oertijd, dit geeft leuke discussies tussen de kleuters.

Koken in de grot

Spel: verzamel als een echte oermens

Er is een ramp gebeurd, de grot is ingestort. Je moet zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe grot.

De pionnen worden op het startvak gezet en de gekleurde kaartjes liggen omgekeerd op het spelbord. Het spelbord bestaat uit 3 delen die naast elkaar gelegd worden. Elke kleuter heeft een opdrachtkaart om zijn kaartjes op te verzamelen.

Gooi met de dobbelsteen, als je op een grote gekleurde cirkel met kaartjes komt moet je eerst alle nodige kaartjes verzamelen voordat je verder mag.

  1. Zoeken naar een grot.

Bij deze opdracht heb ik 1 kaartje van de grot nodig. Tussen de kaartjes zitten ook kaartjes van het bos en een grasveld. Deze heb je niet nodig en leg je terug tussen de andere kaartjes.

  • Vuur maken

Bij deze opdracht heb je alle benodigdheden nodig om vuur te maken: hout, vuurstenen en stro. Als je een kaartje een 2de keer raapt leg je het terug.

  • We gaan op jacht. Bij een prentje van de speer heb je misgegooid. Bij het prentje van de mammoet is het gelukt en mag je verder.

We gaan de grot versieren. Je hebt 3 verschillende kleuren bessen en bloemen nodig.

  • Einde van het spel, wie het eerst alles op zijn kaart verzamelde is gewonnen.

Duospel

Verdeel de kaarten over alle spelers. De kleuters houden de kaarten vast of zetten deze op een kaartenhouder. Dubbele kaarten (zelfde kleur met een gelijkaardige afbeelding) mogen in het midden op tafel gelegd worden. De kleuters trekken nu beurt om beurt een kaart bij elkaar. Wie houdt de kaart van de vulkaan over en is verloren?

Tekenen met houtskool

Gebruik schetsen en echte grottekeningen als voorbeeldmateriaal en inspiratie voor de kleuters.

Experimenteren met natuurklei

Powerpoint vroeger en nu