Thema ruimte

Voor het thema ruimte vind ik het heel belangrijk dat het thema tastbaar is voor de kleuters, daarom besteed ik uitgebreid aandacht aan het maken van de ruimtehoek. Hiervoor gebruik ik de posters die ik ontwierp om de raket om te toveren in een echte raket met ramen waar de kleuters de ruimte door zien en het controlepaneel van de raket.

Ook is er een poster om op te hangen in het onderzoekscentrum, hier kunnen gevonden ruimtestenen geanalyseerd worden.Download gratis posters voor de milieuverrijking

Deelbundel taal

Bij het thema ruimte breng ik de beginklank “r” aan. Door gebruik te maken van het spel ‘beginklank r’ gaan de kinderen al spelend op zoek naar woorden die met de juiste klank beginnen. Natuurlijk werk je ook aan de uitbreiding van de woordenschat.


Naast het auditieve staat ook het visuele centraal in deze bundel.Leg het grote spelbord op tafel en ga samen met de kleuters op zoek naar de kleine afbeeldingen. Ze moeten rekening houden met kleine details.

Deelbundel taal downloaden

Deelbundel wiskunde

De kinderen kunnen kennis maken met meer en minder, met erbij en wegdoen. Ze gaan zoveel mogelijk sterren verzamelen, maar pas op, je kan ook sterren kwijt geraken.

Het aantal sterren houden ze bij in hun raket met een cijferreeks die ze naar links en rechts kunnen schuiven (meer en minder).

Er is ook een matrix waar bij ze met 2 of 4 eigenschappen rekening moeten houden.


Deelbundel wiskunde

Deelbundel crea en STEM


Met deze deelbundel kunnen de kinderen kennis maken met afdrukken maken en structuren maken met klei, ze kunnen ‘raamfiguren’ maken met sterrenbeelden en een proefje doen met een raket.


Deelbundel ruimte crea en STEM

Deelbundel ruimtelijk inzicht

Smartmax

Laat de kleuters experimenteren en bouwplannen maken met verschillende moeilijkheidsgraad in 2D en 3D

Beebot

Draai een opdrachtkaartje en beschrijf wat er op je kaartje staat, de andere kinderen gaan op zoek naar de juiste bijhorende afbeelding.

Kriebelkrabbelen

Ik bied de kleuters eenvoudige afbeeldingen aan. De ene kleuter heeft de zoekkaart, de andere kleuter zit achter hem met de tekenkaart. De kleuters tekenen op elkaars rug een voorbeeld en raden wat er getekend werd.

Grej of the day

Verder werk ik ook regelmatig met een ‘grej of the day’. Je geeft de kleuters een raadsel mee naar huis, thuis mogen ze hier over nadenken met hun gezin. De volgende schooldag bespreken we de mogelijke antwoorden. Over 1 antwoord werk ik een powerpoint uit. De kinderen maken kennis met het onderwerp via foto’s en filmpjes. Stimuleer zeker de kleuters om er dan thuis ook weer over te vertellen.

Linking cubes

Ontdek ook mijn laatste nieuwe toevoeging aan bestanden rond ruimte: linking cubes in de ruimte. Uitdagende bouwplannen waarbij de kleuters ook de ruimtewereld weer tot leven kunnen laten komen.

Missiekaarten

Inhoud bundel:

Er zijn 10 kaarten met ruimtemissies te downloaden, er zijn bijhorende ruimtemissie opdrachtkaarten, er is milieuverrijking met sterrenstelsels om op te hangen, kleine kaartjes om de missie mee te plannen in het commandocentrum.

Digitale tips